2010 m. rugsėjo 19 d., sekmadienis

Kauniečiai ir miesto svečiai naktinėjo kultūringai kultūros naktyje „Kauno naktys“


Trečiąjį rudens šeštadienį kauniečiai ir miesto svečiai pramogavo naktį – rugsėjo 18 dieną Kauno centre šurmuliavo nemokamas kultūrinis renginys miestui „Kauno naktys: kultūra ir aš“, kurį organizavo asociacija „Idėja Kaunui“.


Naktinės Kauno kultūrinės pramogos truko nuo 20 valandos vakaro iki 6 valandos ryto.

Asociacija „Idėja Kaunui“ susibūrė praėjusiais metais po dienraščio „Kauno diena“ ir Kauno miesto mero skelbto konkurso „Idėja Kaunui“ ir pasivadino tuo pačiu pavadinimu, antrus metus gaivino naktinį Kauno gyvenimą ir siūlė kauniečiams bei miesto svečiams paklausyti įvairios muzikos koncertų, apsilankyti menininkų dirbtuvėse, apžiūrėti naktinę parodą, pasidomėti muziejų ekspozicijomis, pasivaišinti arbata ar dalyvauti neįprastose rankų lenkimo varžybose. Šiais metais savo šalies kultūrą reprezentavo Prancūzijos ir Italijos ambasados.

Nekomercinio kultūrinio renginio „Kauno naktys: kultūra ir aš” tikslas yra paskatinti domėtis kultūriniu gyvenimu, pagerinti Kauno, kaip saugaus miesto įvaizdį, skatinti jaunimo iniciatyvas bei įtraukti miestiečius ir svečius į turiningas ir kultūrines pramogas, minint pasaulinės kultūros dienos 75 metų jubiliejų.


Iniciatyvos gaivinti Kauną naktį asociaciją „Idėja Kaunui“ paakino anų metų sėkmė – 2009 metais pirmą kartą Kaune organizuotas kultūrinis renginys, asociacijos „Idėja Kaunui“ duomenimis, pritraukė per 50 tūkstančių lankytojų, dalyvavo per 140 dalyvių. Anų metų lapkritį Kauno miesto Taryba nusprendė renginį „Kauno naktys” priskirti prie kitų pagrindinių 2010 - 2012 metų Kauno miesto renginių.

Šiais metais renginyje apsilankė per 50 tūkst. žmonių, dalyvavo per 240 dalyvių.

Asociacija „Idėja Kaunui“ džiaugiasi, kad šiais metais atsirado naujų įmonių, žmonių, kurie nutarė prisidėti prie renginio organizavimo patikėdami studentų ir moksleivių iniciatyva kurti aktyvią kultūrą Kaune. Džiugu, kad ir šiais metais tos pačios įmonės, tie patys žmonės: Audronė ir Jurgis Šefleriai, Vincė Vaidevutė Margevičienė, Kazimieras Kuzminskas, Rimantas Jonas Dagys, Andrius Kupčinskas globoja renginį.


Audronė ir Jurgis Šefleriai bei Vincė Vaidevutė Margevičienė aktyviai prisidėjo ne tik prie renginio organizavimo, bet ir prie asociacijos „Idėja Kaunui“ veiklos.

Programos akcentai:
Asociacija „Idėja Kaunui“ pateikė kultūros išsiilgusiems ir jos mylėtojams naktinę programą. Joje Prancūzijos Respublikos ambasados kultūros centras pristatė parodą „Prancūzų rašytojų rankos“, o Italijos ambasada pristatė savo šalies režisierių sukurtus filmus programoje „Italija kine“. Buvo ir „Tradicinis šokių vakaras“, „Kultūrbutis“, kur miestiečiams buvo pasiūlyta meninės ir edukacinės veiklos.


Sutartinų giedotųjų grupė pristatė savo programą „Sutartinės“, o Kęstutis Ignatavičius su savo grupė „Retro LT“ grojo retro muziką po Rotušės balkonu. Kauno naktų naktį, kvepiančią rudenio magija, Kauną žadino Gediminas Gelgotas ir jo vadovaujamas Naujų Idėjų Kamerinis Orkestras NIKO.

Aklinoje naktyje, spindint žvaigždėms ir degant žvakėms, Rotušės aikštėje, skambant melodijoms, nukeliavome į Romantizmo epochą. Taip pat buvo ir fortepijono revoliucija, kurioje išgirdome džiazo skambesį iš fortepijono.


Buvo pristatomas vienas iš įdomiausių asociacijos „Idėja Kaunui“ sukurtų projektų, susilaukęs įvertinimo didžiausių kompiuterinių programų kūrėjų - „Kauno neatrastos vietos“ – taip vadinosi projektas, kuris suteikė galimybę pamatyti Kauno miesto gyventojų ir svečių užfiksuotus vaizdus. Neatrastų vietų žavesys tarsi susiliejo su renginyje vaikščiojančios minios nuotaika. Tai vizualiai išreiškė elektroninės muzikos skambėjimas. Tokiu būdu kauniečiai ir miesto svečiai galėjo atrasti Kauną visai kitu žvilgsniu ir stebėtis, jog užfiksuoti vaizdai iš tiesų yra ne kokioje egzotiškoje šalyje ar Romos laikus menančiame mieste, bet čia – Kaune.

„Kauno naktyse“ pasirodė jaunimo grupės, paruošusios programas: „Midnight Journey“/ „Naktinė kelionė saldainių traukiniu“, „Akustinis fotelis užklupo Kauną naktyje...“, „Hidrantas“ ir „Random Fingers“.

Šokių aikštelę po atvirų dangumi ir liepomis įkurdino „DJ CoFee“, „DJ deepyfes“ ir „VJ Kultūrinis veiksmas“.


Kokių tik nėra prigalvota etalonų idealiai moteriai! Dažnas vyras pasakytų – graži ir protinga – ko daugiau reikia? O jei dar ir šviesiaplaukė… Va tada ir iškyla bėda: kaip šiame blondinių krašte išsirinkti tą vienintelę? Visos gražios, visos blondinės, beveik visos protingos… Išvada – reikia naujų vertinimo kriterijų! Tad skelbiame naują iššūkį „STIPRIOS BLONDINĖS“, kurį priėmusios moterys galėjo išbandyti savo jėgas. Šią programa buvo pristatomos pirmosios Lietuvoje blondinių rankų lenkimo varžybos.

Interaktyvias dirbtuvėles, kaip „Žiedimo naktis. Keramika laisvai“ ir „Stiklas visiems“ bei „Stiklo menas“ pristatė Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto studentai.

Kauno kolegijos Justino Vienožinskio menų fakultetas pakvietė miestiečius apžiūrėti parodą, kuri buvo eksponuojama centrinių gatvių pastatų vitrinose. Jaunieji menininkai pateikė visą eilę įvairių netikėtumų.


„Cechas.com“ pristatė „Galvok žaliai“ ir „Įkvėpimas“ projektus, skatinančius ne tik rūšiuoti šiukšles, gyventi ekologiškai, bet ir domėtis šiuolaikinėmis technologijomis, kurios pritaikomos mene.

Renginio metu veikė Kauno miesto muziejus, Keramikos muziejus, Povilo Stulgos Lietuvių liaudies muzikos instrumentų muziejus, Mykolo Žilinsko dailės galerija, Perkūno namas, Istorinė LR Prezidentūra Kaune.



Renginio rėmėjai:
Kauno miesto savivaldybė
UAB „Mikrovisatos TV“
UAB „Arx Baltica“
„Gyvi baldai“ / „Lenny craft“
UPS įgaliotas atstovas Lietuvoje UAB „Skubios siuntos“
UAB „Kauno švara“
UAB „Kauno vandenys“
UAB „ACME Baltija“
UAB „Inžineriniai tinklai“
„Spaudos erdvė“
„Natūrali medicina“


Renginio globėjai:
Audronė ir Jurgis Šefleriai
LR Seimo narė Vincė Vaidevutė Margevičienė
Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas
Kauno miesto Tarybos narė Gintarė Skaistė
Kauno miesto Tarybos narys Jonas Koryzna
LR Seimo narys Rimantas Jonas Dagys
LR Seimo narys Kazimieras Kuzminskas

Informaciniai rėmėjai:
UAB „INIT“
UAB „Mikrovisatos TV“
Internetinis portalas „Kauno žinios“
Savaitraštis „Nemunas“

Renginio dienraštis:
„Kauno diena“


Renginio partneris:
Kauno kolegija

Draugai:
„Gyvi baldai“ / „Lenny craft“
Kauno kultūros centras „Tautos namai“
Multikultūros kūrėjų asociacija „Agnus OK“
Internetinis portalas „Kauno žinios“
KTU INFO studentų atstovybė
Muzikos grupė „Candee Train“
Prancūzijos ambasados Kultūros skyrius
Tarptautinė asociacija „Wing Tsun“
Coffee Inn
„Cechas.com“
„Hesburger“
„Miesto Sodas“
„AJ šokoladas“
UAB „Likurgas“
„Skliautas“
„Audiovizualinių studijų centras“
Vytauto Didžiojo universitetas
„Renginių įgarsinimas“
„Akustinis fotelis“
„Istorinė LR Prezidentūra Kaune“
„Random Fingers“
Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus
Vero Cafe
„Outdance“

Renginio organizatoriai:


Asociacija "IDĖJA KAUNUI"

Henrikas KUPCIKEVIČIUS
Rūta VYŽINTAITĖ
Vaidas PAUŽUOLIS
Paulius UOGINTAS
Dainius ŠIPELIS
Ignas AREŠKEVIČIUS
Julius MAJAUSKAS