2011 m. birželio 29 d., trečiadienis

Raudonojo Kryžiaus vadovė Gražina Jevgrafovienė žarstosi kaltinimais ir maskuoja savo nusižengimus?

Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos (toliau – Raudonasis Kryžius) generalinė sekretorė Gražina Jevgrafovienė 2011 m. žiemą kreipėsi į Kauno apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą su prašymu, kad administracine tvarka iniciatyvinės jaunimo grupės – asociacijai „Idėja Kaunui“ būtų skirta bauda pagal LR ATPK 188(15) str. 

Raudonojo Kryžiaus generalinė sekretorė G. Jevgravovienė teigė, kad asociacija „Idėja Kaunui“ nėra prašiusi leidimo naudoti „Raudonojo Kryžiaus“ emblemą ir pavadinimą, todėl asociacija „Idėja Kaunui“ asmeninėje internetinėje svetainėje neteisėtai naudoja Raudonojo Kryžiaus emblemą ir pavadinimą. 

Atkreipiame dėmesį, kad asociacija „Idėja Kaunui“ savo internetinėje svetainėje patalpino socialinį video klipą „Atrask savyje savanorį“, kurį parengė Raudonojo Kryžiaus Kauno skyrius, kuris leido video klipą patalpinti internetinėje svetainėje www.idejakaunui.lt. 

Socialiniame video klipe Raudonojo Kryžiaus Kauno skyrius patalpino užrašą „Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos Kauno skyrius“ ir Raudonojo Kryžiaus emblemą. Taip pat kaip partnerį atskirai įvardijo asociaciją „Idėja Kaunui“. 

Asociacija „Idėja Kaunui“ nusprendė kreiptis į teismą, kad teismas tartų nuomonę dėl Raudonojo Kryžiaus generalinės sekretorės G. Jevgrafovienės skundo pagrįstumo policijai. 

Kauno miesto apylinkės teismas birželio 29 d. nutarime nutarė administracinę bylą pagal LR ATPK 188(15) str. asociacijos „Idėja Kaunui“ atžvilgiu nutrauki. Taip pat konstatuota, kad Raudonojo Kryžiaus generalinė sekretorė G. Jevgrafovienė nepagrįstai skundėsi dėl neva neteisėto „Raudonojo Kryžiaus“ emblemos ir pavadinimo naudojimo internetinėje svetainėje www.idejakaunui.lt. 

Asociaciją „Idėja Kaunui“ konsultavęs ir atstovavęs teisme, vienas iš „Idėja Kaunui“ atstovų mano, kad toks Raudonojo Kryžiaus generalinės sekretorės G. Jevgrafovienės nepagrįstas skundas yra eilinis keršto proveržis. Keršijama už tai, kad asociacija „Idėja Kaunui“ padėjo Raudonojo Kryžiaus Kauno skyriaus nariams ir savanoriams kreiptis į teisėsaugą dėl Raudonojo Kryžiaus generalinės sekretorės G. Jevgrafovienės neteisėtų veiksmų. Todėl dėl jos veikų yra pradėti du ikiteisminiai tyrimai baudžiamosiose bylose (iškeltos dvi baudžiamosios bylos) (2011 m. vasario 14 d., kovo 8 d.) pagal LR BK 182 str. 2 d. (apgaule savo ar kitų naudai įgijo didelės vertės svetimą turtą ar turtinę teisę, išvengė didelės vertės turtinės prievolės arba ją panaikino) ir LR BK 300 str. 1 d. (pagamino netikrą dokumentą, suklastojo tikrą dokumentą arba netikrą ar suklastotą dokumentą panaudojo ar realizavo). Tikėtina, kad artimiausiu metu bus iškelta trečioji baudžiamoji byla pagal LR BK 154 str. 1 d. (Tas, kas paskleidė apie kitą žmogų tikrovės neatitinkančią informaciją, galinčią paniekinti ar pažeminti tą asmenį arba pakirsti pasitikėjimą juo, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų). Tokiu atveju teismas turėtų taikyti G. Jevgrafovienei kardomąją priemonę – pasižadėjimą neišvykti. Taip pat yra pateikti du civiliniai ieškiniai (ieškovai – Lietuvos piliečiai, atsakovas – Raudonasis Kryžius), kurių bendra suma siekia apie 120 tūkst. litų. Norėtume pabrėžti, kad buvo kreiptasi ir dėl Raudonojo Kryžiaus Visagino skyriaus sekretorės Marijos Korkut neteisėtų veiksmų. Dėl to 2011 m. gegužės 2 d. Visagino miesto apylinkės teismas pripažino M. Korkut kalta padarius keturias nusikalstamas veikas (suklastojo keturis dokumentus, siekdama naudos), numatytas LR BK 300 str. 1 d. (pagamino netikrą dokumentą, suklastojo tikrą dokumentą arba netikrą ar suklastotą dokumentą panaudojo ar realizavo). Teismas skyrė 2080 Lt baudą ir konfiskavo neteisėtai gautus pinigus. 

Asociacijos atstovas pažymi: „Raudonojo Kryžiaus generalinė sekretorė G. Jevgrafovienė kaltindama pažeidus įstatymą, kuris nebuvo pažeistas ir tai konstatavo Kauno miesto apylinkės teismas, parodo, mano manymu, kad ji neturi kompetencijos vadovauti Raudonajam Kryžiui. Be to, mano manymu, ji įstatymą daugelį metų sėkmingai pažeidinėjo ir iš to, mano manymu, gavo, vienokia ar kitokia forma, net naudos. Atkreiptinas dėmesys ir į tai, kad Raudonasis Kryžius, vadovaujamos generalinės sekretorės G. Jevgrafovienės ir pirmininko Konstantino Romualdo Dobrovolskio, buvusio Sveikatos apsaugos ministro, pateko į nepavydėtiną situaciją: jos vadovei pradėti ikiteisminiai tyrimai baudžiamosiose bylose (iškeltos baudžiamos bylos), viena darbuotoja nuteista už dokumentų klastojimą, siekiant naudos, kitoms darbuotojoms, mano žiniomis, rugpjūčio-rugsėjo mėnesį turėtų būti panaikintos neteisėtai gautas licencijas, dar mažiausiai penkiems darbuotojams rudenį turėtų būti pradėti ikiteisminiai tyrimai baudžiamosiose bylose (iškeltos baudžiamosios bylos) už dokumentų klastojimą pagal LR BK 300 str. 1 d., pateikti šimtatūkstantiniai civiliniai ieškiniai. Tik įdomu, ką apie tai galvoja Raudonojo Kryžiaus pirmininkas K. R. Dobrovolskis, kuris jau spėjo pagarsėti kelionėmis už Raudonojo Kryžiaus pinigus, bet nepamirštantis pasigirti, kad neva už asmeninius pinigus keliauja“.