2012 m. vasario 14 d., antradienis

Savanorystė, kuri išjudina miestą

 20-metę studentę Rūtą Vyžintaitę būtų galima pavadinti žmogumi, kurio pilna visur. Jauna mergina studijuoja, sportuoja karatė, užsiima įvairia kūrybine veikla ir tuo pačiu savanoriauja ne vienoje organizacijoje. Kaune gimusi ir užaugusi Rūta, šiuo metu didžiausią savo savanoriškos veiklos laiko dalį skiria savanoriškai jaunimo organizacijai „Idėja Kaunui“. Su skaitytojais Rūta dalinasi patirtimi, kaip meilė miestui ją paskatino nesėdėti rankų sudėjus ir kurti. 

Papasakok plačiau apie asociaciją „Idėja Kaunui“. Kokia šios organizacijos pagrindinė veikla, misija? Kaip joje atsidūrei tu? 

Organizacija „Idėja Kaunui“ prasidėjo nuo didžiausio miesto dienraščio „Kauno diena“ organizuoto idėjų Kaunui konkurso. Tapau viena šio konkurso finalininkių. Komisijos nariai, tarp kurių buvo ir ryškių miesto veikėjų, pasiūlė idėjas paversti darbais. Susibūrus keliems aktyviems konkurso dalyviams, tarp kurių buvau ir aš, gimė organizacija „Idėja Kaunui“. 

Organizacija užsiima įvairiausių kultūrinių renginių Kaune organizavimu: pradedant jau ne vienerius metus vykstančiu masiniu naktiniu renginiu „Kauno naktys“, baigiant bažnytinių chorų festivaliu. Taip pat užsiimame įvairiais su Kauno miestu susijusiais virtualiais projektais. Visą mūsų veiklą atspindi pavadinimas – „Idėja Kaunui“. Siekiame, kad miestas nuolatos būtų gyvas ir pilnas kultūrinės veiklos įvairiausio amžiaus ir pomėgių žmonėms. Tokios organizacijos buvimas suteikia galimybę kiekvienam kauniečiui savo talentu ar keliomis valandomis savanoriško darbo prisidėti prie gražesnio ir gyvesnio miesto kūrimo. 

„Idėja Kaunui“ prisideda prie daugybės kultūrinių renginių Kauno mieste įgyvendinimo. Kuris iš jų tau labiausiai įsiminė? 

Ko gero, „Kauno naktys“. Tai labai panašu į Vilniuje vykstančius „Tebūnie naktis“ renginius. Praėjusiais metais žmonėms siūlėme daugiau nei 70 nemokamų kultūrinių renginių. Akivaizdu, kad miestiečiai idėją palaiko, nes renginius aplankė daugiau kaip 50 000 žmonių. Yra fantastiškas jausmas matyti tūkstančius žmonių rudens naktį išėjusius į gatves. Šis visą miestą naktį išeiti į gatves pakviečiantis projektas pirmą kartą buvo įvykdytas tik savanorių pastangomis ir su labai minimaliu finansavimu. Tokiais atvejais supranti, kiek nedaug tereikia išjudinti miestui – tik idėjos, drąsos ir noro. Pradėjome aktyviai ruoštis ir šio rudens „Kauno naktims“. Jos vyks jau ketvirtą kartą. 

Ką galėtum palinkėti tiems, kurie dar vis nesiryžta savanoriauti? 

Nesiryžtantiems savanoriauti galiu tik patarti nežiūrėti į savanorystę, kaip į sunkų darbą. Reikia išsirinkti sritį, dėl kurios tau asmeniškai skauda širdį. Tada tai tampa gyvenimo hobiu, be kurio neįsivaizduoji savo laisvalaikio. Visada buvo skaudu girdėti, kad Kaunas – mirštantis miestas, kuriame nevyksta joks kultūrinis gyvenimas. Matyt dėl to ir taip noriai įsiliejau į šios organizacijos veiklą. Tai buvo galimybė ne reikšti nuolatinį nepasitenkinimą, o kažką padaryti, kad pakeistum nusistovėjusią nuomonę. Noriu, kad mieste, kuriame gyvenu, gyventų laimingi žmonės. Esu įsitikinusi, kad tam reikia nuolatinio peno akiai bei širdžiai. 

Šaltinis: www.savanoriaujam.lt