2012 m. rugsėjo 17 d., pirmadienis

„Kauno naktys“ – nuo meninių pasirodymų iki olimpiados


Jau ketvirtą kartą miestui miegoti neleido kultūrinis renginys „Kauno naktys: kultūra ir aš“. Naktinės pramogos truko nuo 20 val. vakaro iki 5 val. ryto.

Kauno miesto savivaldybės tarybos 2009 m. lapkričio 26 d. sprendimu Nr. T-606 „Kauno naktys“ priskirtas prie kitų svarbių miesto renginių 2010-2012 metams, reprezentuojančių Kauno miestą. Turizmo departamento prie Ūkio ministerijos sprendimu, „Kauno naktys“ 2012 m. priskirtas prie pagrindinių Lietuvos renginių, reprezentuojančių Lietuvą.


Tapo tradicija

Šį kartą buvo planuota daugiau nei 70 renginių bei pasirodymų įvairiose Kauno erdvėse, o likus kelioms dienoms iki renginio, įtraukta dar 10 papildomų renginių – dalis norinčių dalyvauti atsibudo paskutinę sekundę ir taip nudžiugino renginio dalyvius. Kauniečiai turėjo galimybę visą naktį klausytis įvairios gyvos muzikos, mokytis šokti, apsilankyti menininkų dirbtuvėse,  pasidomėti muziejų ekspozicijomis, dalyvauti įvairiuose performansuose, gėrėtis kovos menų pasirodymais, žiūrėti animacinius, trumpametražius ir audiovizualinės poezijos filmus.

Iniciatyva gaivinti naktinį kultūrinį Kauno gyvenimą startavo nuo 2009 metų. Šiuose renginiuose kasmet apsilanko apie 50 tūkstančių miesto gyventojų ir svečių, apie 300 menininkų iš įvairiausių Lietuvos miestų ar net užsienio.

Džiaugiamės, kad ketverius metus įmonės „TEO“, „Verslo lyderių centras“, Kauno miesto meras, Audronė ir Jurgis Šefleriai, Seimo narė Vincė Vaidevutė Margevičienė, Seimo narys Rimantas Jonas Dagys, Seimo narys Kazys Starkevičius, Seimo narys Arimantas Dumčius, Seimo narys Kazimieras Kuzminskas ir Kauno miesto tarybos narė Gintarė Skaistė prisideda prie renginio organizavimo, patikėdami mūsų – studentų ir moksleivių iniciatyva kurti aktyvią kultūrą Kaune.

Atgijo sutemus

Pirmieji „Kauno naktų“ svečiai būriavosi jau valandą prieš pagrindinius renginius – gerą nuotaiką įnešė pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“ su ir merginų choreografine grupe, prasidėjo ir ripkos žaidimas Nemuno saloje. Gerokai prieš oficialų „Kauno naktų“ startą aštuntą valandą vakaro, Laisvės alėjos pradžioje, prie M. Žilinsko dailės galerijos atsidarė ir „blusturgis“, kurį iš karto apspito žmonės. Nuo įvairių žvakučių, nebenaudojamų paveikslų rėmelių iki antikvarinių lagaminų – toks buvo siūlomų prekių asortimentas.

Be blusų turgaus darbščiuosius viliojo rankdarbių stalas, keramikos dirbtuvėles ir „dviračių klinika“. Jos organizatoriai nepamiršo žmonių, į Kauno naktis atvykusių su dviračiais. Čia juos galėjai tiesiog palikti saugojimui, o jei reikia ir gauti „dovanų“ smulkią techninę apžiūrą.

Artėjant 21 valandai Laisvės alėja dar labiau atgijo – kai kuriose vietose praeiviams tapo sunku prasilenkti.

Kauniečiai ir miesto svečiai linksmai nusiteikę dalyvavo originalioje fotosesijoje, origamio, šaržų kūryboje, viktorinoje sprendė didelius kryžiažodžius ir išbandė savo jausmus netikrose vestuvėse.

Prie fontano savo mini spektaklį pradėjo Brigita Bublytė. Universali menininkė atliko pasirodymą, sukurtą Elvyros Kriaučiūnaitės vėduoklėms. Keturios flamenko vėduokles simbolizavo kvapą, raudonus batus, sapną ir šventę, o smailūs kulniukai flamenko ritmu kaukšėjo į plyteles.

Ispaniškos eilės, šokio elementai nukėlė žiūrovus į Sevilijos miestą Ispanijoje. Menininkė pasakojo, kad šį pasirodymą sukurti ją įkvėpė aplankyta vėduoklių paroda.

„Kai užėjau ir pamačiau vėduokles – pasijutau savo namuose. Kai perskaičiau ir parodos pavadinimą – „Flamenko“, pasijutau tarsi savo antruose namuose – Sevilijoje“, – sakė menininkė, kurios ispaniškos dainos nepajėgė užgožti nei fontano ūžesys, nei iš šalia perpildytų barų sklindanti tranki roko muzika.

Avangardinio šokio reformatorius Denisas Kolomyckis pristatė šokio performansą prie fontano, kurio metu šokis „maudėsi“ fontane. Ką ten šokis, visas menininkas mėgavosi žiūrovų dėmesių ir iš fontano trykštančiais šaltais purslais. Neabejingų žiūrovų neliko.

Meno gurmanams Vaida Tamoševičiūtė pristatė performansą vykusi visoje zonoje nuo fontano iki M. Žilinsko dailės galerijos. Basa eidama Laisvės alėjos grindiniu pagal nupieštą baltą liniją, prisimenant A. Jonkutės kurinį „I remember all my lovers“. Taip pat du performansus pristatė Jaras Ramūnas. Tai – 250 balionų naikinsiantis „Oro sulaikymas“ (balionus dovanoja „Balionų centras“), vykęs požeminėje perėjoje ir, siekiantis atkreipti dėmesį į neprižiūrimą kultūrinį paveldą, „V. Starevičiaus šarlatanizmas“, vykęs Rotušės a.

Programoje „TEO“, pristatyta išskirtinė televizija, loterija ir prizai, pasitelkiant įspūdingomis šviesų projekcijomis ir muzika. 

Nakties šešėliai ir bugivugis

Netoli Kauno dramos teatro visi norintys galėjo išbandyti šešėlių teatrą „Šilti nakties šešėliai“. Užėjus už baltos apšviestos širmos buvo galima pasitreniruoti pirštų judesiais mėgdžiojant gyvūnų siluetus. Čia pat kabėjo instrukcijos, kaip pavaizduoti drugelį, kiškį bei kitus gyvūnus.

Prie Centrinio knygyno didelio susidomėjimo susilaukė „lindyhopo“ šokėjai. „Lindyhopas“ − afroamerikiečių šokis, pasirodęs Niujorke XX amžiaus 3 dešimtmečio pabaigoje. Po II pasaulinio karo „lindyhopas“, „džiterbagas“ ir „bugivugis“ buvo svingo šokio sinonimai.

Žvarbus oras nenugalėjo kultūros

Artėjant vidurnakčiui, atvėso oras, tačiau toks oras nesutrukdė nemažam būriui žmonių stebėti animacinių, trumpametražinių ir audiovizualinės poezijos filmų programas lauke.

Visų norinčių išbandyti rankos miklumą laukė fechtavimosi klubo „Floretė“ pasirodymas. Netoli A. Mickevičiaus gatvės, Laisvės alėjoje, skambėjo špagos, profesionalūs fechtuotojai demonstravo savo įgūdžius ir specialią aprangą.

„Siūlome išbandyti kovas tiek su špaga, tiek su kardu. Čia rodome sceninį fechtavimą, kuris naudojamas kino pramonėje bei sportinį fechtavimą. Mūsų klubas atviras visiems norintiems ne tik išmokti fechtavimo paslapčių, bet ir susipažinti su šia puikia sporto šaka“, – pasakojo trenerė Rasa Rimgailienė.

Susidomėjusiai merginai trenerė parodė, kaip per akimirką technišku ir netikėtu judesiu priešininkui galima išmušti špagą iš rankų.

Energijos pliūpsnis

Prie M. Žilinsko dailės galerijos vyko kovų menų (Wing Tsiun, Aikido, Kendo, Iaido) parodomosios ir apmokomosios programos.

Aidint rytietiškai muzikai pilvo šokį demonstravo šokių mokyklos „Kairo žvaigždė“ auklėtinės. Nepaisydamos vėsaus oro, kukliais rūbais pasidabinusios merginos sulaukė didelių vyriškos auditorijos simpatijų. Vėliau čia pasirodė ir fakyrai.

Vidurnaktį prie Laisvės alėjos fontano apsnūdusius miestiečius žadino merginų grupė „Smile“. Anglu kalba dainuojančios merginos „Kaunas talent“ konkurse laimėjo 1-ąją vietą, o Rygoje vykusiame konkurse „Baltic talents 2012“ taip pat buvo pirmos.

„Patinka. Teko dalyvauti panašiuose naktiniuose renginiuose savo šalyje, bet ir čia pamačiau daug įdomių dalykų. Kartais reikia tiek nedaug, kad sukurtum kažką magiško“, – sakė airis Deividas.

Tiek dalyviai, tiek renginio lankytojai sutartinai minėjo, kad toks renginys – tikrai šauni idėja. Pasak kauniečio Mariaus, „lietuviai ir taip per daug sėdi namuose“.

Iki paryčių kauniečius kvietėme užsukti įvairios muzikos stiliaus koncertą, vykusi prie restorano „Miesto sodas“.

Olimpiada

Pirmą kartą Lietuvos istorijoje vyko olimpinės žaidynės, kurios metu blondinės varžėsi prieš brunetes „Miesto sodo“ torto valgymo, bulvių skutimo, rankų lenkimo ir viktorinos rungtyse.

Renginių gausa

Šiais metais įvyko daugiau nei 80 meninių ir pramoginių pasirodymų, kuriuose dalyvavo 350 menininkų, pristatydami, be anksčiau minėtų pasirodymų, galeriją po atviru dangumi, naktinę dviračių sporto varžybas, lietuviškąjį Elvį Preslį, nakties būrėją, prie kurios norinčiųjų išsiburti viso renginio metu lūkuriavo gyvoji eilė, Gintaro gitaros studiją, gitaros, saksofono ir pianino improvizaciją, sofų vakarą, stalo futbolo varžybas, bolivudo grupę „Andžali“, eko dirbtuvę „Galvok žaliai“,  dainuojamąją poeziją „Gabrielė ir jos meilės išraiška“, Dovilės rytietiškų šokių studiją, pramoginę muzikos studiją „DND“, grupes „Old habit“, „Elle G“, „Kvinta“, „Triple Slash“, „Alive Way“, „Stiffer“, „UP-Lifters“, „Radio Masažas“, „DJ fontanas“, „MOVO“, „Moskwich“, „Fa`11“, „Plaunam!“, „RoadKill“, „Humulus lupulus“, „clock.work.creep", „Martin & McFly“, „S90c“, „CHEVY“ ir „Second Riot“.
Kauno naktų metu veikė Kauno tvirtovės VII fortas, kuris siūlė naktinę ekskursiją, viktoriją „Senasis Kaunas ekrane“ ir naktinį bulvių kepimą žarijose.

Nekomercinio kultūrinio renginio „Kauno naktys“ tikslai: skatinimas domėtis kultūriniu gyvenimu bei aukšto meninio lygio, įvairių sričių, tarptautinio ir netarptautinio, profesionaliojo ir mėgėjų meno terpės sukūrimas ir įgyvendinimas. Taip pat siekiame skatinti miestiečius ir svečius dalyvauti kultūros kūrimo procese, padėti jiems įgyvendinti įvairiausias iniciatyvas.