2011 m. rugsėjo 5 d., pirmadienis

Naktinio gyvenimo skonį Kaune galima pajusti bent kartą per metus

Šeštadienio naktį Kauno centras neįprastai judrus: pro Rotušės aikštę važiuojantys automobiliai net ir vėlų vakarą stabčiojo spūstyse, o Laisvės alėjos ir senamiesčio gatvėmis zujo būriai žmonių. Kauniečiai ir miesto svečiai susirinko į „Kauno naktys: kultūra ir aš“ renginius, raginančius pirmąjį rudens savaitgalį nesumerkti akių ir iki pat paryčių mėgautis kultūrine programa.

Naktinio gyvenimo skonį Kaune galima pajusti bent kartą per metus. Trečią kartą pirmąjį rudens šeštadienį nuo 20 valandos vakaro iki 6 valandos ryto surengtos „Kauno naktys“ buvo sklidinos žmonių – apsilankė daugiau kaip 50 tūkstančių lankytojų, dalyvavo per 300 dalyvių.

Vieni renginiai truko vieną ar kelias valandas, o kiti tęsėsi iki paryčių. Renginio mecenatas „TEO“ pristatė šviesų šou „Šviesolaidžio alėja“, kurioje Laisvės alėjos fontanas pasipuošė – jo vanduo sužibo įvairiomis spalvomis, o naktinėtojus kvietė iš toli matomi dangų nušvietę prožektoriai.
Į centrą nakčiai sugūžėję svečiai galėjo iš vilnos suvelti krepšinio kamuolį, pasiklausyti įvairiose vietose skambančios muzikos, kurias atliko jaunimo grupės „Candee Train“, „Kaunas poezijoje su Žilvinu Vilgeliu ir grupe“, „Attitude“, „I-Jam“ ir folkloro grupės pasirodymas „Kadujo“ bei kt., pasinerti į nostalgišką senąją ir šių laikų animaciją rodytą trijose vietose: prie M.Žilinsko galerijos, prie Kauno kino teatro „Romuva“ ir Rotušės a. Taip pat Kauno naktų naktį, kvepiančią rudenio magija, Kauną žadino „saksofono ir gitaros improvizacija“. Miestiečius A.C.Patria atviras jaunimo centras „Vartai“ mokino groti, lipdyti, o šokių studija „Kairo žvaigždė“ vedė pilvo šokių ir arabiškų galvos apdangalų ryšimo pamokas.

„101“ meno galerijoje Kauno kolegijos Justino Vienožinskio menų fakulteto studentai pristatė keramikos dirbtuves, bet kas panorėjęs galėjo pasimokyti žiesti puodus. Taip pat Muitinės gatvėje stiklo meno dirbtuvėlę atidarę Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės fakulteto stiklo katedros studentai savo dirbinius vietoje iš tiesų gamina prie kaitrios archaiškos krosnies.

Renginio svečiai dalyvavo ekologiją skatinančiose programose, įvairiuose performansuose, stalo žaidimų varžybose ar neįprastose blondinių futbolo varžybose „Blondinės ir moterys už futbolą“ bei kitose meninėse ir edukacinėse veiklose.

Buvo pristatyti „Galvok žaliai“ ir „Įkvėpimas“ projektai, skatinantys ne tik rūšiuoti šiukšles, gyventi ekologiškai, bet ir domėtis šiuolaikinėmis technologijomis, kurios pritaikomos mene.

Kai kur veiksmas truko iki paryčių, o būrėja klienčių negalėjo atsiginti iki 7 valandos ryto. Viena mergina prisipažino, kad norėdama sužinoti savo ateitį, laukė dvi valandas.

Nemažai miestiečių į naktinį renginį atsivedė vaikus, vaikštinėjo stumdami vežimėlius. „Pablakutinėjom ilgokai, kol vaikai priminė apie vaikišką / nevaikišką laiką… Et, kad taip toks renginys penkmetį atgal, kada dar laisvai galėjom naktinėt dviese…“, – įspūdžiais dalinosi jauna šeima.

Renginio metu veikė Istorinė LR Prezidentūra Kaune, Povilo Stulgos Lietuvių liaudies muzikos instrumentų muziejus, Ryšių istorijos muziejus, Keramikos muziejus, Lietuvos sporto muziejus, Muziejus Perkūno namas ir Kauno miesto muziejus.

Kultūros šventės tikslas yra paskatinti domėtis kultūriniu gyvenimu: aukšto meninio lygio įvairių sričių tarptautinio ir netarptautinio profesionaliojo ir mėgėjų meno bei etnokultūros puoselėjimą, skatinti jaunimo iniciatyvas bei miestiečius ir svečius dalyvauti kultūros kūrimo procese, minint savanorystės metus. 2009 metų lapkričio 26 d. Kauno miesto Taryba nusprendė renginį „Kauno naktys“ priskirti prie kitų pagrindinių 2010 – 2012 metų Kauno miesto renginių, kurie reprezentuoja Kauno miestą ir jos kultūrą.

Nuotraukas, kuriose užfiksuota renginio akimirkos, galite rasti: „n u o t r a u k o s“