2017 m. rugsėjo 3 d., sekmadienis

„Idėja Kaunui“ – tai daugiau nei idėja

2009 m. pavasarį dienraščio „Kauno diena“ ir gerbiamo tuometinio Kauno miesto mero Andriaus Kupčinsko iniciatyva suorganizuoto konkurso „Idėja Kaunui“ vienas iš komisijos narių buvo gerbiamas Audrys Karalius. Konkurso dalyviai vėliau susibūrė į iniciatyvinę jaunimo grupę „Idėja Kaunui“, kurios vieną iniciatyvą palaikė bei jos įgyvendinimui skyrė finansinę paramą gerbiamas dabartinis Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis. 

Šiomis dienomis, pasikeitus politiniams vėjams, vis tiek nesiliauja virti aistros dėl Kauno identiteto, koks jis turi būti ir kaip visa tai padaryti ar atkurti. Iniciatyvinė jaunimo grupė „Idėja Kaunui“ suteikia galimybę ir skatina visus miestiečius ir miesto svečius dalyvauti kultūros kūrimo procese. 

Nuo 2009 metų pirmąją rugsėjo savaitgalio naktį grupė pradėjo organizuoti nekomercinę kultūros naktį „Kauno naktys“, kurios lankytojos žodžius: ir štai „Kauno naktys“ mus suvedė išgirdo miestiečių išrinktas mylimas ir gerbiamas karalius ir ne ką mažiau mylimas bei gerbiamas, gimęs būti karaliumi, Karalius, kurie abu šiąnakt susitiko puodeliui kavos. Apie ką jie kalbėjosi sužinosite jau labai greitai – 2018 metais

„Idėja Kaunui“ – tai daugiau nei idėja.


PAPILDYTA 

Sekmadienį ryte socialiniame tinkle kauniečiams pristatytas naujas gatvės meno kūrinys, pristatantis savanoriškos jaunimo organizacijos „Idėja Kaunui“ idėją ir 2018 metais planuojamą organizuoti nekomercinį kultūrinį renginį

Vienas iš piešinio herojų meras V. Matijošaitis patenkintas, kad kūrėjai jį nupiešė jaunesnį ir lieknesnį. „Reikia padėkoti – gražiai nutapė: ir lieknesnį, ir jauniau atrodau. Ačiū už tai. Tik man keista, kodėl susodino su architektu A. Karaliumi. Aš jo nei pažįstu, nei bendravęs. Gal esame ranką vienas kitam paspaudę. Kartais tik paskaitau, ką rašo. Bet karaliai yra karaliai – ne visiems jais tenka gimti“, – šmaikštavo Kauno meras. 

Ant neseniai restauruoto Laisvės alėjos 38 namo sienos nupieštas meras V. Matijošaitis ir valdžią dažnai kritikuojantis architektas A. Karalius. Du vyrai prisėdę prie staliuko geria kavą. Prie pat sienos stovi ir tikras staliukas su dviem kėdėmis. Ant staliuko – du puodeliai. Kauniečiai gali prisėsti šalia dviejų žinomų kauniečių ir nusifotografuoti bei padiskutuoti. 

Pats architektas piešinį socialiniame tinkle pakomentavo šmaikščiai: „Nėr tam Kaune ramybės su žmogum pašnekėt „ant ausies“...“, pridurdamas, kad reikia ieškoti žalio švarko, mat būtent su tokios spalvos drabužiais jis Laisvės alėjoje nutapytas. 

Piešinio viena iš idėjų pristatyti idėją, jog yra galimas susitikimas su meru neformalioje aplinkoje prie puodelio kavos ar arbatos, kad yra galimas susitikimas tų žmonių, kurių galbūt mintys ar vizija ne visada sutampa, kad jeigu mintys ar vizija vienu ar kitu klausimu nesutampa, tačiau tai netrukdo susitikti puodeliui kavos ar arbatos– piešinio idėją pristatė organizacijos „Idėja Kaunui“ pirmininkas Henrikas Kupcikevičius.

Panašu, kad asocicijos „Idėja Kaunui“ piešinys tikrai atitiks idėją ir pakvies padiskutuoti. Kauno mero patarėjas Tomas Grigalevičius patvirtino, kad prie piešinio vyks spontaniški susitikimai su miestiečiais. Pirmasis prasidėjimas turėtų įvykti jau šiandien (pirmadienį). 

„Kauno meras V. Matijošaitis šioje vietoje kartais pakvies kauniečius į spontaniškus susitikimus. Jei Laisvės alėja einantys kauniečiai pamatys prie šio staliuko sėdintį merą, jis galės prisėsti gyvai pabendrauti“, – informavo T. Grigalevičius. 

Paskelbus nuotrauką socialiniame tinkle, į ją sureagavo ir Kauno miesto Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas. Rodos, jis buvo ne itin patenkintas: „Ant šviežiai restauruoto fasado...“. Mat namas stovi paveldosaugos saugomoje teritorijoje ir neseniai buvo gavęs miesto paramą fasadui restauruoti. 

Ką gi, teks jau dabar pradėti rinkti eurus baudai ir meno kūrinio uždažymui, jeigu klerkai sumąstys, jog tai yra negražu ir pažeidžia įstatymus. Baudom neišgąsdins – nesustabdys kultūros upės tėkmę.“, – asociacija „Idėja Kaunui“ komentavo paveldosaugininko reakciją. 

V. Matijošaitis nuramino, kad problemų kilti neturėtų: „Jei atsiras priešiniai ir namo savininkai neprieštarauja, jei visiems linksmiau ir įdomiau – viskas gerai“. 

Šaltinis: lrytas.lt, kaunodiena.lt