2019 m. balandžio 23 d., antradienis

Kelionė laiku atgal – koks Kaunas būtų be „Idėjos Kaunui“?

„Idėja Kaunui“ švenčia dešimtmetį

10 metų – tiek laiko kartais prireikia, kad pavienės iniciatyvos taptų miesto tendencijomis. 10 metų – kartais tiek laiko tereikia, kad pamirštume, nuo ko prasideda šiandien jau mums įprastos idėjos. O jūs ar pamenate Kauno gyvenimą prieš dešimt metų? Mes puikiai pamename ir norime Jums apie tai priminti, nes šiandien yra puiki proga – lygiai 10 metų, nuo tada, kai dienraščio „Kauno diena“ ir tuometinio Kauno miesto mero Andriaus Kupčinsko organizuoto konkurso „Idėja Kaunui“ finalininkai susibūrė į iniciatyvinę jaunimo grupę „Idėja Kaunui“, kurios veikla per 10 metų plėtėsi, prisitaikydama prie besikeičiančios politinės ir teisinės situacijos bei visuomenės poreikių. Sėskime į laiko mašiną ir trumpam sugrįžkime į praeitį, kur viskas prasidėjo.

Lemtingas susitikimas „Miesto sode“

Konkurso „Idėja Kaunui“ finalininkai su komisijos nariais
Ko gero, kiekvienas miestas cikliškai išgyvena kelis etapus: atsipalaidavimo, įtampos ir kūrybinio sprogimo. Kaunas iki sprogimo tiksėjo ilgai ir gana pavojingai – rizikuodamas taip ir neužsidegti. Kas gi galų gale uždegė šį kultūrinį (šiandien mums jau įprastą) dinamitą? Ko gero, viskas prasideda nuo pačios minties... O ją megzti pradėjo „Kauno diena“ pagaliau inicijavusį kitokį diskursą apie Kauną. „Kaip grąžinti gyvybę į pagrindinę Kauno gatvę – Laisvės alėją?“, „Kaip į Kauną pritraukti daugiau turistų?“, „Kaip unikalioje vietoje esantį kauną atgręžti į upes?“ Šiuos ir dar daugiau klausimų dienraštis „Kauno diena“ transliavo patraukliai ir šiuolaikiškai, įtraukdama šimtus Kauną mylinčių žmonių į taip ilgai lauktą diskusiją, kurios vinimi tapo idėjų konkursas „Idėja Kaunui“. Žinoma, bet kokia iniciatyva gali žlugti be palaikymo iš viršaus, taigi nemažai „ugnies“ diskusijai pridėjo ir kultūriniam bei socialiniam miesto gyvenimui neabejinga tuometinė Kauno miesto savivaldybė, kuri tiesiogiai dalyvavo idėjų aptarime. Regis, tokio palaikymo ir tetrūko, kad grupė talentingų Kauno menininkų, verslininkų, visuomenininkų ir geriausių konkurso „Idėjų Kaunui“ autorių susiburtų į judėjimą, kurio pradžia buvo turbūt viena efektyviausių Kauno istorijoje: vos vienas susitikimas prie ilgo stalo „Miesto sode“ tapo pradžia kelių grandiozinių ir miestui ypač svarbių projektų. Abstrakti kažkur plaukiojanti „Idėja Kaunui“: tapo konkrečiu įrankiu – iniciatyvine grupe.

Toliau trumpai prisiminkime, kuo šis judėjimas prisidėjo prie Kauno kultūrinio ir socialinio sprogimo.

2009-ieji. Kaunas – bevielio interneto čempionas pasaulyje

Iniciatyvos „Nemokamas internetas
Laisvės alėjoje“ reklaminis plakatas
Šiandien laukdami susitikimo prie fontano dažniausiai net nepakeliame akių nuo telefono, tačiau daugelis turbūt pamiršo laikus, kai megabaitai kainavo labai brangiai, o dar brangiau – jeigu skaičiuotume laiką, kurį sugaišdavome bandydami užkrauti internetinius puslapius. Viena pirmųjų „Idėja Kaunui“ iniciatyvų buvo susijusi su tuo, kuo Kaunas visada ypač didžiavosi – technologinėmis ambicijomis. Šių ambicijų vedami, jau tų pačių metų liepos 2 d. „Idėja Kaunui“ kartu su UAB „Mikrovisatos TV“ (UAB „Cgates“) ir Kauno miesto savivaldybe pristatė nemokamą bevielį internetą Laisvės alėjoje. Kaunas tapo pirmuoju miestu visame pasaulyje pagal bevielio interneto ryšio greitį tuo neabejotinai pagerindamas savo įvaizdį ne tik tarp ant Soboro kursinius baiginėjančių studentų, be  t ir tarp turistų, kurie gurkšnodami kavą po liepomis pagaliau galėjo išsiųsti greitus linkėjimus iš modernėjančio Kauno. (Netrukus prie „Idėja Kaunui“ iniciatyvos prisidėjo ir AB „TEO LT“ (AB „Telia Lietuva“), kurios pastangomis nemokamas bevielis internetas pradėtas tiekti ir Rotušės aikštėje!).

Džiaugiamės, kad iniciatyva neliko nepastebėta – Kauno jaunimo reikalų tarybos ir jos pirmininkės tuo metu buvusios Kauno miesto savivaldybės tarybos narės Gintarės Skaistės organizuotuose geriausio ir aktyviausio Kauno miesto jaunimo pagerbimo ceremonijoje „Jaunimo apdovanojimai“ nominacijoje „Jaunimo indelis Kauno miestui“ pelnė apdovanojimą.

„Kauno naktys“ pažadinusios Kauno naktinį gyvenimą


50 tūkstančių svečių ir keliasdešimt kultūrinių renginių vykusių nuo pat 20 val. vakaro iki 6 ryto – daug kas pamiršo, kad pirmą sykį tokio masto renginys prasidėjo net ne Vilniuje, o visų tada ignoruotame Kaune. Nuostabiausia, kad šis sprogimas Kauno naktiniame gyvenime įvyko išskirtinai pačių miestiečių iniciatyva: nuo idėjų iki jų įgyvendinimo, nuo erdvių iki finansavimo: viskas sukurta „Idėja Kaunui“ ir pačių kauniečių rankomis. Penkis metus iš eilės pirmąjį rugsėjo savaitgalį organizuotas renginys „Kauno naktys“ tapo kauniečių sąmonės ir noro gyventi kitaip pagrindiniu liudininku. Galbūt ir jums tomis rugsėjo naktimis suvirpėjo mintis, kad panašiai gyvas miestas galėtų būti kur kas dažniau? Regis, nuo tokių minčių viskas ir prasideda!

Už tai AČIŪ: renginio mecenatais buvo Jurgis ir Audronė Šefleriai, AB „TEO LT“ (AB „Telia Lietuva“) ir UAB „Mikrovisatos TV“ (UAB „Cgates“); globėjais – Andrius Kupčinskas, Vincė Vaidevutė Margevičienė, Kazys Starkevičius, Jonas Koryzna, Rimantas Jonas Dagys, Rasa Jukneviečienė, Arimantas Dumčius, Kazimieras Kuzminskas, Gintarė Skaistė, Loreta Kudarienė ir Edita Gudišauskienė; rėmėjais – Kauno miesto savivaldybė, UAB „ARX Baltica“, visuomeninė organizacija „Vieningas Kaunas“, UAB „ACME Baltija“, Kauno natūralios medicinos centras „Echoton“, UAB „Vičiūnų grupė“, Verslo lyderių centras BLC, galerija „Aukso pjūvis“, restoranas „MIESTO SODAS“, UPS įgaliotas atstovas Lietuvoje UAB „Skubios siuntos“ (ups), „Gyvi baldai“ / „Lenny craft“, UAB „Kauno švara“, UAB „Kauno vandenys“, UAB „Inžineriniai tinklai“, „Spaudos erdvė“, „Natūrali medicina“, White puppy, Coffee inn, Tarptautinis animacinių filmų festivalis „Tindirindis“, Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, UAB „Liningas“, UAB „TOIRENTA“, Šokių centras „ŠOKIS LT“, Šokių mokykla „Kairo žvaigždė“, Kauno valstybinis lėlių teatras, Rytietiškų šokių studija „Sultana“, Tapyba ant vandens „V.Y.T.A“, Burbulų dėdė, Kazio Binkio teatras, VšĮ „Actio Catholica Patria“, Kūrybiniai sprendimai „Cechas.com“, vaistinė „Camelia“ ir UAB „Verslas verslui“.

Džiaugiamės, kad Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimu renginys „Kauno naktys“ priskirtas prie kitų svarbių miesto renginių (projektų) 2010-2012 metams. Be to, Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos renginį įtraukė į 2012 metų svarbiausių reprezentuojančių Lietuvą renginių sąrašą.

Dėmesys tiems, kurie kartais lieka nepastebėti

Kalėdinio vakaro „Po angelo sparnu“ akimirka
Pirmųjų renginių sėkmė įkvėpė komandą plėstis ir jau 2010-04-07 „Idėja Kaunui“ Kaunui tapo asociacija šiandien vienijančia daugiau nei 1836 savanorių ir narių. Iš komandos narių išgirstos idėjos paskatino plėsti veiklos sritį: kultūrinę jos kryptį papildė socialinė: „Idėja Kaunui“ nusprendė išskirtinai atkreipti dėmesį ir į tuos, kuriuos dažniausiai pamirštame. Būtent taip pirmą kartą Lietuvoje suorganizuotas išskirtinis kalėdinis vakaras žmonėms turintiems negalią „Po angelo sparnu“. Vakaras įvyko organizacijai „Idėja Kaunui“ bendradarbiaujant su Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos Kauno skyriumi ir minint tarptautinius kovos su skurdu ir socialine atskirtimi metus.

„Atrask savyje savanorį“

Geri darbai traukia dideles širdis – po panašių renginių pastebėję itin didelį savanorystės potencialą Kaune, „Idėja Kaunui“ kartu su Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos Kauno skyriumi pradėjo socialinę akciją „Atrask savyje savanorį“. Džiaugiamės, kad ne vienas susidomėjusių žmonių savanoriauja iki šiandien!

Kaip atkreipti dėmesį į duobes gatvėse

„Idėja Kaunui“ nebūtų idėja Kaunui, jei miestui tyliai nepasiūlytų idėjų, kurios anksčiau ar vėliau tampa klasika. Dar viena iš jų nutiko dar 2011-aisiais, kai Kauno miesto savivaldybei ir visuomenei pasiūlyta idėja gatvėse esančias duobes užkamšyti mezginiais. Ačiū miestiečiams, kad pasitelkė vaizduotę siūlydami vis kitas sandarinimo medžiagas, kol galiausiai... bingo! Gatvėse šokinėjame tikrai mažiau!

„Neatrastos vietos“

Ne, „neatrastos vietos“ jau niekuo nesusijusios su „neatrastomis duobėmis“. :-) Tai dar vienas kultūrinis projektas, kurio tikslas – sukurti platformą, kurioje „kultūringomis“ ar kitomis įdomiomis vietomis galėtų dalintis patys žmonės. Juk kartais kultūros kurti nebūtina – ją reikia tiesiog surasti. Taip paryčiais gimė ir buvo įgyvendinta dar viena idėja – Facebook puslapis „Neatrastos vietos“. Tai buvo vienas pirmųjų kanalų Lietuvoje paskatinęs žmones dalintis savo atradimais, o tuo pačiu ir iš naujo įvertinti tai, kas supa kiekvieną iš mūsų. „Login 2010“ organizatoriai iniciatyvą nominavo „Geriausia iniciatyva Facebook`e“.

Parko suoliuko pavyzdys
Kauno akcentai *

„Idėja Kaunui“ pritarė Kauno miesto savivaldybės organizuotam konkursui „Kauno akcentai*“, kuriame organizacija pateikė projektą „Parko suoliukas“ ir pačio suoliuko maketą, kurio įgyvendinimas numatytas Nemuno saloje ir Santakos parke, pagal Dizaino objektų, suteikiančių viešajai erdvei savitumo ir individualumo sukūrimas ir sumontavimas sritį.

Narių ir savanorių interesų atstovavimas

„Idėja Kaunui“ judėjimas aktyviai prisidėjo ir prie savo narių ir savanorių bei partnerių interesų atstovavimo, atstovaujant ar ginant jų pažeistas teises, taip pat viešai deklaravo teisingumo, sąžiningumo, lygiateisiškumo ir skaidrumo principus.

Visada už dialogą, kuris gimdo geras idėjas

Visuomenės nuomonė apie piešinį „Du karaliai“
Pabaigai ir tokio brandaus gimtadienio proga norisi pasakyti, kad „Idėja Kaunui“ visada buvo labai įvairialypė: pirmojoje komandoje kartu diskutavo ir veikė verslininkai ir teisininkai, garbaus amžiaus politikai ir entuziastingi moksleiviai, profesionalai ir savanoriai. Pirmosios idėjos, taip pat buvo nevienalytės: nuo visiškai „hipsteriškų“ iki socialiai atsakingų, nuo visiškai avantiūristinių iki tobulai pragmatinių. Tačiau „Idėją Kaunui“ visada jungė viena: tai noras kalbėti, fantazuoti ir kartu kurti Kauną nepaisant jokių stereotipų. Galbūt todėl labiausiai simboliniu „Idėjos Kaunui“ kūriniu galėtų tapti per vieną naktį Laisvės alėjoje išdygęs piešinys „Du karaliai“. Lengvai ironiškame, bet šiltame piešinyje vaizduojami du iš pirmo žvilgsnio oponuojantys kauniečiai: architektas Audrys Karalius (beje, labai daug prisidėjęs prie iniciatyvinės „Idėja Kaunui“ grupės formavimo) ir gerbiamas Kauno meras Visvaldas Matijošaitis (kadaise taip pat parėmęs vieną iš iniciatyvų). Piešinyje abu niekada pokalbiui taip ir neprisėdę veikėjai prie staliuko geria kavą ir..., pasak piešinio kūrėjų, pradeda pašnekesį apie Kauną.

Pašnekesį apie Kauną, kurį, kad ir kas bebūtų, palaikys ir „Idėja Kaunui“. Tikimės dar bent dešimt metų!

„Idėja Kaunui“ – tai daugiau nei idėja ...

Prie piešinio „Du karaliai“ Kauno miesto meras V. Matijošaitis