2011 m. vasario 15 d., antradienis

Trečioji kultūros naktis „Kauno naktys“ vyks rugsėjo 3 d.

2010 m. rugsėjo 18 d. asociacija „Idėja Kaunui“ ir kultūros nakties entuziastai bei daugiau kaip 240 menininkų surengė antrąją nekomercinę kultūros naktį „Kauno naktys: kultūra ir aš“ padovanodami miestui nemokamų kultūrinių renginių. Kauniečiai ir miesto svečiai šią iniciatyvą palaikė gausiai lankydami renginius – apsilankė daugiau kaip 50 000 žmonių.

Po tokios įkvepiančios 2010 metų patirties asociacija „Idėja Kaunui“ vėl telkia pajėgas bendram tikslui – tęsti miestui svarbią kultūros šventę, kuri vyks rugsėjo 3 d. pirmąjį mokslų metų savaitgalį.

Pirmą kartą (2009 m.) Kaune nekomercinė kultūros naktis rengta rugsėjo 5 d., pirmąjį mokslų metų savaitgalį. Antrą kartą (2010 m.) kultūros šventę dėl tam tikrų priežasčių teko perkelti iš rugsėjo 4 d. į 18 d., tačiau, tikimės, kad šiais metais galėsime niekieno netrukdomi pirmąjį mokslų metų savaitgalį padovanoti miestui nemokamų kultūrinių renginių. Tikimės, kad pirmasis mokslų metų savaitgalis greitu metu asocijuosis su kultūros naktimi „Kauno naktys: kultūra ir aš“.

2010 m. organizuota nekomercinė kultūros naktis „Kauno naktys“ buvo tarptautinė – savo šalies kultūrą pristatė Prancūzų kultūros centras ir Italijos kultūros institutas. Tikimasi, kad šiais metais galėsime kauniečiams ir miesto svečiams pristatyti dar daugiau užsienio šalių kultūrą, kuri ne visiems lietuviams žinoma. Tačiau pagrindinį dėmesį, kaip visada, skirsime Lietuvos menininkams, kultūrai, etnokultūrai.

Kultūros šventės tikslas yra paskatinti domėtis kultūriniu gyvenimu: aukšto meninio lygio įvairių sričių tarptautinio ir netarptautinio profesionaliojo ir mėgėjų meno bei etnokultūros puoselėjimą, skatinti jaunimo iniciatyvas bei miestiečius ir svečius dalyvauti kultūros kūrimo procese, minint savanorystės metus.

Nekomercinė kultūros naktis Kaune pradėta rengti nuo 2009 m. siekiant sukurti naują kultūrinę tradiciją mieste. Vilniuje kultūros naktis „Tebūnie naktis!“ pradėta rengti nuo 2007 m. (tris metus iš eilės šventė buvo sudėtinė nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ dalis).

Kultūros naktys yra atėjusios iš Europos sostinių, kuriose šis renginių ciklas turi keliolikos metų tradicijas.

Kultūros nakties koncepcija – vieną metų naktį aikštes, skverus, mažus kiemelius, požemines perėjas, gatves ir netikėčiausias miesto erdves užtvindyti įvairiausių meno rūšių projektų pristatymais. Pakviesti žmones jaukiam, draugiškam ir demokratiškam naktinėjimui po atvirus miesto muziejus, galerijas, teatrus ir kūrybines dirbtuves dalyvaujant kultūros kūrimo procese. Kultūros naktyje – mes kiekvienas kaip paprastas žmogus neabejotinai išvysime ir atrasime tai ko kasdienybėje nepastebime, ar nerandame tam laiko. Kultūros naktis menininkams, o ypač jauniesiems – puiki scena pristatyti savo kūrybai.




ORGANIZATORIAI