2011 m. lapkričio 19 d., šeštadienis

9-tasis Tarptautinis animacinių filmų festivalis „Tindirindis“ Kaune palydėtas aplodismentais

Pirmą kartą per Kauną apskriejo didžiausias 9-tasis Tarptautinis animacinių filmų festivalis „Tindirindis“, kuris vyko lapkričio 14-19 dienomis ArtHouse menų inkubatoriuje, buvusioje Kauno kino teatre „Kanklės“. 

Festivalio atidarymo metu geriausio lietuvių animacinio filmo „Zuikio kopūstai“ autoriui kauniečiui Vladislavui Berežokui įteikta „Riešuto“ statulėlė, pagrindinis festivalio prizas, kurią įteikė vienas iš festivalio organizatorių, sumanytojų VšĮ „Tindirindis“ direktorius Valentas Aškinis. 

Aš labai džiaugiuosi apdovanojimu, nes tai yra dvasinis įvertinimas, skatinantis mane dar daugiau kurti. Džiaugiuosi, kad vyksta tokie renginiai, nes tai yra niša, kur lietuviams galima parodyti mūsų sukurtus animacinius filmus“, – neslėpė džiaugsmo V.Berežokas. 

Jo nuomone, reikėtų keisti Lietuvoje vyraujančią nuostatą, kad animaciniai filmai skirti tik vaikams. 
„Norėčiau, kad suaugę žmonės ateitų į šį festivalį ir praplėstų savo akiratį, išliptų iš pasenusių sovietinių rėmų“, – sakė kūrėjas. 

Festivalio metu žiūrovai nemokamai pamatė animacinius filmus iš įvairiausių šalių, kuriuos sukūrė ir profesionalūs, ir debiutuojantys režisieriai, ir studentai, ir moksleiviai, sukurtus per paskutiniuosius metus. Taip pat žiūrovai turėjo galimybę pamatyti lietuvių autorių naujausius animacinius filmus. 

21-oje programoje buvo parodyta daugiau nei 240 animacinių filmų. 

Tikiuosi, kad kitais metais jubiliejinis 10-tasis Tarptautinis animacinių filmų festivalis „Tindirindis“ startuos Kaune, nes prieš 101-us metus buvo sukurtas pirmasis animacinis filmas Lietuvoje (Kaune). 1910 metais į ekranus išėjo Valdislavo Starevičiaus sukurtas pirmasis lėlių animacinis filmas „Elniaragių kova“ („Lucanus Cervus“, 1910 m. Kaunas)“, - kalbėjo Vytautas, vienas iš festivalio organizatorių asociacijos „Idėja Kaunui“ savanorių. 

Jo nuomone, festivalis reikalingas Kaunui, nes festivalyje apsilankė mamos ir tėveliai su vaikais, moksleiviai, studentai, dirbantys asmenys, garbaus amžiaus žmonės, kurie neslėpė nuostabos dėl animacinių filmų gausos ir originalumo, be to žiūrovai aplodismentais palydėjo festivalį. 

GLOBĖJAI:
Audronė ir Jurgis ŠEFLERIAI
Kauno miesto meras Andrius KUPČINSKAS
LR Seimo narė Vincė Vaidevutė MARGEVIČIENĖ
Kauno miesto tarybos narė Gintarė SKAISTĖ

RĖMĖJAI:
Kelionių agentūra „JETIS“
ArtHouse menų inkubatorius
Kultūros rėmimo fondas

INFORMACINIAI PARTNERIAI:
Dienraštis „Kauno diena“
Facebook „Kas vyksta Kaune“
INIT

ORGANIZATORIAI:
VšĮ „Tindirindis“
Asociacija „Idėja Kaunui“