2012 m. rugsėjo 1 d., šeštadienis

Visą naktį truksiantys nemokami meniniai bei pramoginiai renginiai - jau rugsėjo 14 d.!



Ketvirtąjį kartą kauniečiai ir miesto svečiai pramogaus naktį – rugsėjo 14 dieną Kaune šurmuliuos nemokamas kultūrinis ir pramoginis renginys miestui „Kauno naktys: kultūra ir aš“, kurį organizuoja asociacija „Idėja Kaunui“.   

Naktinės kultūrinės pramogos truks nuo 20 valandos vakaro iki 5 valandos ryto.

Ketvirtus metus iš eilės gaivindami naktinį Kauno gyvenimą, šiais metais, lyginant su ankstesniais, pasiūlysime daugiausiai nemokamų programų – daugiau nei 70.  Kauniečiai bei miesto svečiai galės pasiklausyti įvairios muzikos koncertų, išmokti salsa, lindyhopo, rytietiškų šokių ir netgi pasisemti rytų kovos menų atstovų patirties. Taip pat kviesime apsilankyti menininkų dirbtuvėse bei patiems kurti, apžiūrėti naktinę parodą, pasidomėti muziejų ekspozicijomis, dalyvauti įvairiuose performansuose ar tiesiog pasivaišinti arbata. Linksmybių mėgėjus kviečiame save išbandyti siaubo kambaryje, netikrose vestuvėse ar dalyvauti neįprastoje olimpiadoje, kurioje blondinės ir brunetės varžysis „Miesto sodo“ torto valgymo, rankų lenkimo ir bulvių skutimo rungtyse.


Nekomercinio kultūrinio renginio „Kauno naktys“ tikslai: skatinimas domėtis kultūriniu gyvenimu bei  aukšto meninio lygio, įvairių sričių, tarptautinio ir netarptautinio, profesionaliojo ir mėgėjų meno terpės sukūrimas ir įgyvendinimas. Taip pat tiesiog  siekiame skatinti  miestiečius ir svečius dalyvauti kultūros kūrimo procese, padėti jiems įgyvendinti įvairiausias iniciatyvas ir taip kartu gaivinti savo miestą.

Iniciatyvos gaivinti naktinį kultūrinį Kauno gyvenimą pradėtos rengti nuo 2009 metų. „Kauno naktyse“, kuriose kasmet apsilanko apie 50 tūkstančių miestiečių ir svečių, apie 300 menininkų iš įvairiausių Lietuvos miestų ar net užsienio.

Kauno miesto savivaldybės tarybos 2009 m. lapkričio 26 d. sprendimu Nr. T-606 „Kauno naktys“ priskirtas prie kitų svarbių miesto renginių 2010-2012 metams, reprezentuojančių Kauno miestą. Turizmo departamento prie Ūkio ministerijos sprendimu, „Kauno naktys“ 2012 m. priskirtas prie pagrindinių Lietuvos renginių, reprezentuojančių Lietuvą.


Džiaugiamės, kad ketverius metus įmonė „TEO“, Audronė ir Jurgis Šefleriai, Vincė Vaidevutė Margevičienė, Rimantas Jonas Dagys, Kazys Starkevičius, Arimantas Dumčius, Kazimieras Kuzminskas, Gintarė Skaistė ir Kauno miesto meras prisideda prie renginio organizavimo, patikėdami mūsų – studentų ir moksleivių iniciatyva kurti aktyvią kultūrą Kaune.

Programos akcentai:

Asociacija „Idėja Kaunui“ kultūros bei originalių pramogų išsiilgusiems žiūrovams žada įteikti šias naktines dovanas:

Egzotinės kultūros: kovų menų (Wing Tsiun, Aikido, Kendo, Iaido) parodomoji ir apmokomoji programos. Pilvo šokiai su Dovilės rytietiškų šokiu studija, taip pat šokių programas ir pamokas pristatys šokių mokykla „Kairo žvaigždė“,  salsos klubai „Salsa Kaunas“ ir „Renesalsa“.

Amerikietiškąją „retro” kultūrą atstovaus merginų duetas „Elle G” ir Lindyhopo šokiai.

Teatrą bei šoki profesionaliai, naudodamiesi neįprasta, bet žavia erdve – fontanu,  pristatys aktorė Brigita Bublytė savo spektakliu sukurtu specialiai Elvyros Kriaučiūnaitės vėduoklėms bei Denisas Kolomyckis, kuris žada dar vieną neįprastą šokio performansą.

Meno gurmanams: Vaidos Tamoševičiūtės performansas vyksiantis visoje zonoje nuo fontano iki M. Žilinsko dailės galerijos. Du performansus pristatys Jaras Ramūnas. Tai – 250 balionų naikinsiantis „Oro sulaikymas“ (balionus dovanoja „Balionų centras“) ir, siekiantis atkreipti dėmesį į neprižiūrimą kultūrinį paveldą, „V. Starevičiaus šarlatanizmas“.

Aklinoje naktyje, spindint žvaigždėms ir degant žvakėms, prie M. Žilinkso dailės galerijos bei Rotušės a., skambant pianino, smuiko, violončelės, gitaros ar saksofono melodijoms, nukeliausime į Romantizmo epochą.

„Kauno naktyse“ pasirodys alternatyvios jaunimo muzikos grupės ir pavieniai atlikėjai, kurie pristatys Elvio Preslio ar F. Sinatros laikų kūrinius, klasikos, jazz, roko, pop, bliuzo, dainuojamosios poezijos muziką.

Kokių tik nėra prigalvota etalonų idealiai merginai! Dažnas vyras pasakytų – graži ir protinga – ko daugiau reikia? O jei dar ir šviesiaplaukė… Va tada ir iškyla bėda: kaip šiame blondinių ir brunečių krašte išsirinkti tą vienintelę? Visos gražios, visos blondinės ar brunetės, beveik visos protingos… Išvada – reikia naujų vertinimo kriterijų! Tad skelbiame naują iššūkį „STIPRIOS MERGINOS“, kurį priėmusios merginos galės išbandyti savo jėgas. Šia programa bus pristatoma pirmoji Lietuvoje vykstanti blondinių ir brunečių olimpiada.

Lankytojai galės turiningai, linksmai sudalyvauti interaktyviose meninėse dirbtuvėlėse – „Rankdarbiai“, „Atviros keramikų dirbtuvės“, „Linksmoji fotosesija, origami, šaržu kūryba“, ar viktorinoje „Mega kryžiažodžiai“.

„Cechas.com“ pristatys „Galvok žaliai“ projektą, skatinantį ne tik rūšiuoti šiukšles, gyventi ekologiškai, bet ir domėtis šiuolaikinėmis technologijomis, kurios pritaikomos mene.

Programoje „TEO“, bus pristatoma išskirtinė televizija, loterija ir prizai, pasitelkiant įspūdingomis šviesų projekcijomis ir muzika. 

Tarptautinis animacinių filmų festivalis „Tindirindis“, Tarptautinis Kauno kino festivalis ir poezijos festivalis „TARP“ pristatys įvairiausių pasaulio šalių 2009-2011 m. sukurtus animacinius filmus, skirtus ir dideliems ir mažiems, trumpametražius ir audiovizualinės poezijos filmus.  

Renginio metu veiks Kauno tvirtovės VII fortas, paruošęs tikrai įspūdingą naktinę programą, kuri kiekvienam leis pasijusti tam tikro laikmečio gyventoju. Taip pat veiks, Ryšių istorijos muziejus, Keramikos muziejus ir Lietuvos sporto muziejus.