2017 m. rugsėjo 8 d., penktadienis

Vandalams užkliuvo neseniai ant vieno Laisvės alėjos pastatų nupieštas meno šedevras

Nepraėjo net savaitė, kai Laisvės alėjoje nupieštas gatvės meno piešinys, kuriame pavaizduoti Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis ir aštriai jį kritikuojantis architektas Audrys Karalius. Penktadienio rytą grafitis buvo „pagražintas“ anglišku užrašu „Perfect comunication comunicates nothing“ (Tobulas bendravimas nieko neduoda). 

Labai apmaudu. Nėra ką pridurti“, – nusivylimo neslėpė Kauno miesto mero patarėjas Tomas Grigalevičius. 

Pasak jo, konkrečių minčių, kas tai galėjo padaryti, nėra. Tačiau spėjimų – taip. Vienas iš jų: vandalų užrašyta žinutė, jog ideali komunikacija, kuria pastaraisiais metais garsėja Kauno miesto mero komunikacijos komanda, nieko nereiškia, kaip ir bendravimas, gali būti susijusi su vis dar karštas diskusijas Kaune keliančiu klausimu – medžių pjovimu. Dėl tokio miesto valdžios sprendimo nemaža dalis kauniečių reiškia ne tik pasyvų, bet ir aktyvų pasipriešinimą – rengia piketus, taikias protesto akcijas. 

Savanoriška jaunimo organizacija „Idėja Kaunui“ sekmadienį pristatė gatvės meno kūrinį, kuriuo pristatė idėją (kad yra galimas susitikimas su meru neformalioje aplinkoje prie puodelio kavos ar arbatos, kad yra galimas susitikimas tų žmonių, kurių galbūt mintys ar vizija ne visada sutampa, kad jeigu mintys ar vizija vienu ar kitu klausimu nesutampa, tačiau tai netrukdo susitikti puodeliui kavos ar arbatos) ir 2018 metais planuojamą organizuoti nekomercinį kultūrinį renginį – „Kauno naktys“. 

Ant neseniai restauruoto Laisvės alėjos 38 namo sienos nupieštas Kauno meras V. Matijošaitis ir valdžią dažnai kritikuojantis architektas A. Karalius. Du vyrai prisėdę prie staliuko geria kavą. Prie pat sienos stovi ir tikras staliukas su dviem kėdėmis. Ant staliuko – du puodeliai. Kauniečiai gali prisėsti šalia dviejų žinomų kauniečių ir nusifotografuoti bei padiskutuoti. 

Socialiniuose tinkluose šis piešinys sulaukė daug dėmesio. Nors netrūko kritikų, didžioji dalis džiaugėsi. Kai kas naująjį Laisvės alėjos piešinį lygino su visame pasaulyje jau žinomu politiniu grafičiu Vilniuje, esančiu ant užkandinės „Keulė Rūkė“ sienos, kuriame vaizduojamas JAV ir Rusijos prezidentų – Donaldo Trumpo ir Vladimiro Putino bučinys. 

Vienas iš piešinio herojų meras V. Matijošaitis patenkintas, kad kūrėjai jį nupiešė jaunesnį ir lieknesnį. „Reikia padėkoti – gražiai nutapė: ir lieknesnį, ir jauniau atrodau. Ačiū už tai. Tik man keista, kodėl susodino su architektu A. Karaliumi. Aš jo nei pažįstu, nei bendravęs. Gal esame ranką vienas kitam paspaudę. Kartais tik paskaitau, ką rašo. Bet karaliai yra karaliai – ne visiems jais tenka gimti“, – šmaikštavo Kauno meras. 

Pats architektas piešinį socialiniame tinkle pakomentavo šmaikščiai: „Nėr tam Kaune ramybės su žmogum pašnekėt „ant ausies“...“, pridurdamas, kad reikia ieškoti žalio švarko, mat būtent su tokios spalvos drabužiais jis Laisvės alėjoje nutapytas. 

Asociacijos „Idėja Kaunui“ piešinys tikrai atitiko idėją ir pakvietė padiskutuoti. Kauno mero patarėjas T. Grigalevičius patvirtino, kad prie piešinio vyks spontaniški susitikimai su miestiečiais. „Kauno meras V. Matijošaitis šioje vietoje kartais pakvies kauniečius į spontaniškus susitikimus. Jei Laisvės alėja einantys kauniečiai pamatys prie šio staliuko sėdintį merą, jie galės prisėsti gyvai pabendrauti“, – informavo T. Grigalevičius. 

Savivaldybė antradienį vakare paskelbė nuotrauką, kurioje užfiksuotas mero ir kauniečio spontaniškas susitikimas, nurodydama: „Spontaniški susitikimai su meru prie puodelio arbatos? Kodėl gi ne? Neseniai Laisvės alėjoje atsirado naujas gatvės meno kūrinys, skatinantis diskusiją. Todėl pamatę prie staliuko sėdintį merą, nesidrovėkite ir prieikite pasilabinti bei pabendrauti. Tokie susitikimai vyks reguliariai!“. 

Šiandien asociacijos „Idėja Kaunui“ atstovai rinksis ir tarsis dėl galimybės toje pat vietoje ar kitoje vietoje perpiešti piešinį. Jeigu asociacija nuspręs imtis iniciatyvos, kad piešinys būtų perpieštas, tai bus prašoma visuomenės pagalbos, kadangi piešinio perpiešimas kainuoja. 

Asociacija „Idėja Kaunui“ kategoriškai atmeta bet kokias kalbas apie tai, kad piešinio iniciatorė yra Savivaldybė ar asmenys, susiję su ja, kadangi piešinio idėjos autoriai yra tik tai asociacija „Idėja Kaunui“, kuri negavo ir negauna kokios nors paramos iš Savivaldybės ar asmenų, susijusių su ja. 

„Idėja Kaunui“ – tai daugiau nei idėja 


Šaltinis: 15min.lt, kaunodiena.lt